Dynia marynowana na słodko, przygotowywana w ciągu trzech dni. Doskonała do deserów, ciast.
SKŁADNIKI
- dynia – 1,5 kg
- cukier – 1 kg
- ocet winny – 2 szklanki
- przyprawy: anyż, cynamon, liść laurowy, imbir świeży lub suszony, goździki, pieprz czarny ziarenka – do
- smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1,5 kg dyni obranej bez pestek i skóry.
Dynie pokroić w kostkę, dowolnej wielkości, według uznania.
Cukier, ocet winny, przyprawy zagotować, gotować ok. 1-2 min.
Pokrojoną dynie podzielić na 4 części.
Jedną wrzucić do naczynia z gotującym się syropem na 2-3 min. tak aby się nie rozgotowała. Dynię wyjąć łyżką cedzakową na miskę a do syropu dodać kolejną część dyni, następnie pozostałą dynię. Dynie pozostawioną w misce zalać pozostałym chłodnym syropem, miskę przykryć i odstawić do następnego dnia w chłodne miejsce.
Następnego dnia syrop zlać z dyni i gotować bez przykrycia 3 min. i ponownie zalać dynie schłodzonym syropem i odstawić do następnego dnia.
Trzeciego dnia syrop ponownie zlać i gotować przez 5 min. bez przykrycia.
Kostki dyni przełożyć do słoików, zalać otrzymanym syropem, wcześniej jednak wyjąć przyprawy z syropu.
Słoiki pasteryzować przez ok. 15 min.