Dynia marynowana

Dynia marynowana

Dynia marynowana na słodko, przygotowywana w ciągu trzech dni. Doskonała do deserów, ciast.

SKŁADNIKI

  • dynia – 1,5 kg
  • cukier – 1 kg
  • ocet winny – 2 szklanki
  • przyprawy: anyż, cynamon, liść laurowy, imbir świeży lub suszony, goździki, pieprz czarny ziarenka – do
  • smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1,5 kg dyni obranej bez pestek i skóry.

Dynie pokroić w kostkę, dowolnej wielkości, według uznania.

Cukier, ocet winny, przyprawy zagotować, gotować ok. 1-2 min.

Pokrojoną dynie podzielić na 4 części.

Jedną wrzucić do naczynia z gotującym się syropem na 2-3 min. tak aby się nie rozgotowała. Dynię wyjąć łyżką cedzakową na miskę a do syropu dodać kolejną część dyni, następnie pozostałą dynię. Dynie pozostawioną w misce zalać pozostałym chłodnym syropem, miskę przykryć i odstawić do następnego dnia w chłodne miejsce.

Następnego dnia syrop zlać z dyni i gotować bez przykrycia 3 min. i ponownie zalać dynie schłodzonym syropem i odstawić do następnego dnia.

Trzeciego dnia syrop ponownie zlać i gotować przez 5 min. bez przykrycia.

Kostki dyni przełożyć do słoików, zalać otrzymanym syropem, wcześniej jednak wyjąć przyprawy z syropu.

Słoiki pasteryzować przez ok. 15 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *