Dżem jabłkowy

Dżem jabłkowy

Jabłka papierówki obrodziły w tym roku i dlatego kilka sposobów jak je wykorzystać. Tym razem dżem jak galaretka, delikatny a po skosztowaniu (jeszcze był ciepły) dzieciakom bardzo posmakował. Dodam, że najlepsze jabłka na taki dżem to te bardzo żółte, miękkie one są najsłodsze, bardzo kruche i przygotowanie takiego dżemu nie zajmuje więcej niż 15 min.

    Czas przygotowania – 12 min.

Składniki

  • jabłka (papierówki) – 1 kg
  • cukier – 1/2 kg
  • żelfix 3:1 – 1 opakowanie
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części i delikatnie rozsmażyć dodając do nich ok. 2-3 łyżki wody. Waga jabłek po obraniu musi mieć 1 kg.

Kiedy jabłka się rozsmażą, mogą pozostać w nich większe kawałki dodać do jabłek żelfix i dokładnie wymieszać pogotować ok. 2-3  min. następnie do jabłek dodać cukier, dokładnie go wymieszać i zagotować całość (2-3 min. jabłka powinny pykać), dodać sok z cytryny, powinna  pojawić się biała piana.

Gotowy dżem zdjąć z ognia i mieszać łyżka do zaniku piany, następnie dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. od momentu kiedy zaczną wrzeć.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *