Dżem jagodowy

Dżem jagodowy borówka amerykańska

Przepyszny dżem z jagód, delikatny w smaku jak galaretka. warto mieć go w swojej spiżarni na zimę.

Czas przygotowania –  20 min.

Składniki

  • jagody – 1 kg owoców
  • cukier – 1/2 kg
  • żelfix 3:1 – 1 opakowanie

Sposób przygotowania

Jagody dokładnie wypłukać, przebrać i osuszyć na durszlaku.

Jagody przełożyć do rondla z grubym dnem i dodać żelfix, całość podgotować około 3-5 min., aż jagody puszczą sok i delikatnie się rozpadną.

Następnie dodać cukier i ciągle mieszając pogotować około 2 min.

Gorący dżem przelać do słoików i szczelnie zakręcić.

Ja dla pewności pasteryzuje jeszcze 15 min. ale nie jest to konieczne.

Dżem jagodowy borówka wysoka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *