Dżem truskawkowy, smakuje dokładnie jak ze sklepu, z małą różnicą, że został zrobiony samodzielnie.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- truskawki – 1 kg
- cukier kryształ – 0,5 kg
- cukier żelujacy żelfiks 2:1 – 1 opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Truskawki obrać z szypułek i dokładnie wypłukać.
Nałożyć je do garnka lub wyższej patelni, rozdrobnić (ja używam do tego celu tłuczka do ziemniaków, delikatnie rozgniatam truskawki tak aby były kawałeczki owoców).
Do truskawek dodać żelfix, dokładnie wymieszać z owocami i zagotować, następnie dodać cukier kryształ dokładnie całość wymieszać i pogotować 3 min. Zdjąć z ognia i mieszać truskawki do zaniku piany. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10-15 min.