Dżem z winogron

Dżem z winogron

Na działce winogrona białe i ciemne zaczęły dojrzewać już w sierpniu. Obecnie są obiektem pożądania szpaków i nie wiem czy coś z niego zostanie. Dlatego pora na przetwory z winogron. Pierwsza odsłona to dżem z białych i ciemnych winogron. Palce lizać.

Czas przygotowania – 180 min.

Składniki

  • winogrona białe – 2 kg
  • winogrona ciemne – 2 kg
  • cukier – 8 szklanek

Sposób przygotowania

Winogrona obrać z kiści, po obraniu ma być 2 kg samych owoców.

Winogron dokładnie wypłukać i rozłożyć kolorami oddzielnie do dwóch rondli.

Owoce podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpadu. Delikatnie przestudzić a następnie przetrzeć dokładnie owoce przez sito, aby pozbyć się pestek i łupek.

Powstały przecier z winogron ponownie podgrzewać, smażyć na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć, dodam im dłużej gotujemy, smażymy – winogrona białe zaczynają ciemnieć.

Kiedy przecier będzie już dość gesty wówczas dodać cukier (ja dodałam do obu dżemów po 4 szklanki cukru, dżem powinien być słodki, jednak każda odmiana winogron jest inna i ma inną zawartość cukru, dlatego trzeba kosztować dżem).

Po dodaniu cukru dżem doprowadzić do wrzenia, tak aby cukier się dobrze rozpuścił, trzeba uważać ponieważ po dodaniu cukru dżem może się przypalać, trzeba pamiętać o mieszaniu.

Gotowy dżem przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min. od momentu wrzenia.

W ten sposób powstaje naturalny dżem z owoców, nie jest to galaretka.

Z każdej porcji wyszło po 6 małych słoiczków.

 

Dżem z białych i ciemnych winogron

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *