Dżem doskonale pasuje do kanapek, deserów, ciasteczek. Nie zaleca się dodawania do ciast, które będą pieczone
Zastanawiające jest jak smakuje dżem z cukinii? Otóż dżem wykonany według poniższego przepisu smakuje doskonale. W smaku przypomina dżem a nawet galaretkę brzoskwiniowa zrobioną z owoców brzoskwiń. Nie wyczuwa się smaku warzywa – cukinii. Słodziutki, delikatny, palce lizać.
SKŁADNIKI
- obrana cukinia – 5 kg
- cukier – 1 kg
- galaretka brzoskwiniowa, pomarańczowa – 4 opakowania
- kwasek cytrynowy – 5 łyżeczek
- olejek pomarańczowy – 1 opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obraną cukinię pokroić w kostkę i wsypać 1 kg cukru, całość odstawić na 1 godzinę.
Następnie odlać 1 litr soku i pozostawić go w lodówce do następnego dnia.
Cukinię smażyć przez 2 godziny i pozostawić do następnego dnia.
Na drugi dzień na bazie soku ugotować 4 galaretki, a następnie dodać galaretki do cukinii wraz z kwaskiem cytrynowym.
Całość smażyć 1 godzinę. Na koniec dodać olejek pomarańczowy.
Gorący dżem nałożyć do słoików, nie pasteryzować!.