Dżem z cukini

Dżem doskonale pasuje do kanapek, deserów, ciasteczek. Nie zaleca się dodawania do ciast, które będą pieczone

dzemzcukini

Zastanawiające jest jak smakuje dżem z cukinii? Otóż dżem wykonany według poniższego przepisu smakuje doskonale. W smaku przypomina dżem a nawet galaretkę brzoskwiniowa zrobioną z owoców brzoskwiń. Nie wyczuwa się smaku warzywa – cukinii. Słodziutki, delikatny, palce lizać.

SKŁADNIKI

  • obrana cukinia – 5 kg
  • cukier – 1 kg
  • galaretka brzoskwiniowa, pomarańczowa – 4 opakowania
  • kwasek cytrynowy – 5 łyżeczek
  • olejek pomarańczowy – 1 opakowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obraną cukinię pokroić w kostkę i wsypać 1 kg cukru, całość odstawić na 1 godzinę.

Następnie odlać 1 litr soku i pozostawić go w lodówce do następnego dnia.

Cukinię smażyć przez 2 godziny i pozostawić do następnego dnia.

Na drugi dzień na bazie soku ugotować 4 galaretki, a następnie dodać galaretki do cukinii wraz z kwaskiem cytrynowym.

Całość smażyć 1 godzinę. Na koniec dodać olejek pomarańczowy.

Gorący dżem nałożyć do słoików, nie pasteryzować!.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *