Gruszki w syropie to sposób na przechowanie gruszek o wspaniałym smaku przez dłuższy czas. Gruszki są świeże, aromatyczne o lekko goździkowym posmaku.
Gruszki w syropie to słodki sposób na przypomnienie lata. Taki kompocik służy w każdej chwili, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, coś wyjątkowego. Gruszki w syropie znajdują szerokie zastosowanie do wypieków placków, ciast jak również do deserów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do przygotowania takich gruszek potrzebujemy dowolną ilość gruszek, wykorzystać możemy wszystkie gatunki gruszek jednak najlepsze gruszki to takie, które są twarde ponieważ lepiej się trzymają, nie rozgotowują się.
Gruszki obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, ja gruszki kroję na cztery części, można też na pół, sposób krojenia jest dowolny.
Nakładamy gruszki do słoika, zasypujemy 6 dużymi łyżkami cukru, dodajemy 2-3 szt. goździka, można dodać pół łyżeczki kwasku cytrynowego do każdego słoika, dzięki temu zapobiegniemy czarnieniu owoców, zalewamy gruszki ciepłą woda i zakręcamy szczelnie słoiki.
Tak otrzymane przetwory należy pasteryzować około 10-15 min. Słoiki z gruszkami doskonale się przetrzymują.