Aby cieszyć się smakiem jagód dłużej niż ich sezon, można je zachować jako przetwory aż do następnego sezonu poprzez mrożenie, robienie dżemów, powideł oraz syropów. Jeżeli chodzi o jagody w syropie to co roku je robię ze względu na ich walory smakowe jak również są bardzo przydatne i pomocne przy niestrawności, biegunkach, nieżytach żołądkowych, wymiotach a co najlepsze dobre na kaca.
Tak przygotowane jagody można wykorzystać do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, koktajli, napojów, kompotów.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- jagody świeże
- cukier kryształ
- słoiki
Sposób przygotowania
Nie podaję proporcji na przygotowanie takiego syropu z jagód. Przyjmuję wielkość słoika 315 ml.
Owoce dokładnie przebrać aby nie było listków, gałązek, maja być same jagódki.
Jagody dokładnie wypłukać i przełożyć na durszlak aby obciekły z nadmiaru wody.
Następnie jagody przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, tak do 3/4 wielkości słoika i następnie zasypać 2 łyżkami cukru, słoiki szczelnie zakręcić.
Ułożyć słoiki w garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości, najlepiej tak aby wody było tyle co jagód i pasteryzować ok. 15-20 min. aż cukier się rozpuści a jagody puszczą sok.
Po ugotowaniu jagody zmniejszą swoja objętość.