Idealny, pikantny ketchup domowej roboty. Bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków jak to bywa w reklamach. Ketchup jest pyszny. Wykorzystałam pomidory lima, są one najlepsze do tego typu przetworów.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
- pomidory (lima) – 2 kg
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 4 ząbki
- cukier – 1,5 szklanki
- czerwone wytrawne wino – 1,5 szklanki
- ostra musztarda – 1,5 łyżeczki
- mielona chili – 1,5 łyżeczki
- sól,pieprz – do smaku
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki i przełożyć do rondla.
Do pomidorów dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, dodać wino, musztardę i chili. Wszystko gotować na małym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną.
Letni sos przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nasion i ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu do momentu odparowania większości wody, ketchup będzie gęstniał.
Pod koniec gotowania dodać cukier (jeżeli dodamy go wcześniej może się przypalić) i z cukrem jeszcze raz zagotować.
Otrzymany gesty ketchup przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. od momentu wrzenia.