Ketchup pikantny

Ketchup pikantny

 Idealny, pikantny ketchup domowej roboty. Bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków jak to bywa w reklamach. Ketchup jest pyszny. Wykorzystałam pomidory lima, są one najlepsze do tego typu przetworów.

    Czas przygotowania – 120 min.   

Składniki

  • pomidory (lima) – 2 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • cukier – 1,5 szklanki
  • czerwone wytrawne wino – 1,5 szklanki
  • ostra musztarda – 1,5 łyżeczki
  • mielona chili – 1,5 łyżeczki
  • sól,pieprz – do smaku

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki i przełożyć do rondla.

Do pomidorów dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, dodać wino, musztardę i chili. Wszystko gotować na małym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną.

Letni sos przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nasion i  ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu do momentu odparowania większości wody, ketchup będzie gęstniał.

Pod koniec gotowania dodać cukier (jeżeli dodamy go wcześniej może się przypalić) i z cukrem jeszcze raz zagotować.

Otrzymany gesty ketchup przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. od momentu wrzenia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *