Kompot z brzoskwiń

Brzoskwinie zawierają cenne źródło węglowodanów, magnezu, fosforu, potasu, prowitaminy A, witaminę C i witaminy z grupy B.

kompotzbrzoskwin

Brzoskwinie to wspaniałe owoce z dużą zawartością witamin, składników mineralnych. Doskonałe w sezonie letnim jak i w przetworach w zimie. Doskonale nadają się do kompotów, dżemów, nalewek jak i dań mięsnych.

Czas przygotowania -40 min.

SKŁADNIKI

  • brzoskwinie – 2 kg
  • cukier kryształ – 6 łyżek
  • woda – 1 litr

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z wody i cukru ugotować syrop.

Brzoskwinie dokładnie wypłukać, przekroić na pół, wyjąć pestkę, jeżeli pestka nie chce odejść wówczas brzoskwinie przekroić na 4 ćwiartki.

Brzoskwinie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20-25 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *