Brzoskwinie zawierają cenne źródło węglowodanów, magnezu, fosforu, potasu, prowitaminy A, witaminę C i witaminy z grupy B.
Brzoskwinie to wspaniałe owoce z dużą zawartością witamin, składników mineralnych. Doskonałe w sezonie letnim jak i w przetworach w zimie. Doskonale nadają się do kompotów, dżemów, nalewek jak i dań mięsnych.
Czas przygotowania -40 min.
SKŁADNIKI
- brzoskwinie – 2 kg
- cukier kryształ – 6 łyżek
- woda – 1 litr
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z wody i cukru ugotować syrop.
Brzoskwinie dokładnie wypłukać, przekroić na pół, wyjąć pestkę, jeżeli pestka nie chce odejść wówczas brzoskwinie przekroić na 4 ćwiartki.
Brzoskwinie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20-25 min.