Maliny są dobrze ze swoich dobroczynnych właściwości zdrowotnych. owoce maliny bogate są w cukry, olejki eteryczne, pektyny jak i najważniejsze witaminy C, E,B1,B2,B6, kwasy organiczne. maliny posiadają właściwości napotne, wzmacniające. Liście działają moczopędnie, żółciopędne, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii. maliny wskazane są w stanach gorączkowych.
Kończy się sezon na maliny, ostatnie sztuki na krzaczkach. Soki zrobione, odpowiednia ilość zamrożona, to teraz pora na kompociki. Doskonale w porze zimowej do deserów, ciast.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- maliny
- cukier kryształ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Maliny wypłukać i pozostawić na durszlaku, tak aby dokładnie obciekły.
Następnie do wyparzonych słoików nałożyć maliny w ilości 3/4 słoika, na wierzch dodać cukier, ja na mały słoik dodaje 4-5 łyżek cukru.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 min.