Kompot z malin

Maliny są dobrze ze swoich dobroczynnych właściwości zdrowotnych. owoce maliny bogate są w cukry, olejki eteryczne, pektyny jak i najważniejsze witaminy C, E,B1,B2,B6, kwasy organiczne. maliny posiadają właściwości napotne, wzmacniające. Liście działają moczopędnie, żółciopędne, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii. maliny wskazane są w stanach gorączkowych.

kompotzmalin

Kończy się sezon na maliny, ostatnie sztuki na krzaczkach. Soki zrobione, odpowiednia ilość zamrożona, to teraz pora na kompociki. Doskonale w porze zimowej do deserów, ciast.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • maliny
  • cukier kryształ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Maliny wypłukać i pozostawić na durszlaku, tak aby dokładnie obciekły.

Następnie do wyparzonych słoików nałożyć maliny w ilości 3/4 słoika, na wierzch dodać cukier, ja na mały słoik dodaje 4-5 łyżek cukru.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *