Miód jest delikatny, gesty o złocistym kolorze. Bardzo podobny w smaku do prawdziwego miodu wielokwiatowego. Doskonały na zimę, na przeziębienie i stany grypowe, na kaszel, jak również do deserów, kanapek.
Miód z mniszka lekarskiego to doskonałe lekarstwo na przeziębienie, kaszel. Robiłam go pierwszy raz i mogę powiedzieć, że rewelacja.
Przepis jest bardzo łatwy i szybki. Kwiaty zbiera się bardzo szybko, jakby się mogło wydawać. Pamiętać należy aby do zbierania kwiatów ubrać rękawiczki ochronne, ponieważ kwiaty brudzą ręce na żółty kolor.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- kwiaty mleczy – 300 sztuk
- cukier kryształ – 1 kg
- woda – 0,7 litra
- cytryny – 2 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W pierwszej kolejności należy zebrać kwiaty mniszka lekarskiego z łąki z dala od drogi, zanieczyszczeń.
Kwiaty powinny być rozwinięte, dorodne.
Pamiętać należy, że czynność tą należy wykonywać powoli, delikatnie, aby nie tracić drogocennego pyłku.
Kwiaty rozłożyć na białym podłożu ( ściereczce, materiale, papierze) aby wszystkie małe robaczki, mróweczki powychodziły z kwiatów. Odczekać z ta czynnością chwilkę.
Następnie wrzucamy kwiatki do garnka, zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia na 1-2 godziny.
Po tym czasie garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy kwiatki w tej samej wodzie. Gotujemy około 15-20 min. Na koniec dodajemy umytą i pokrojoną w plasterki cytrynę i całość gotujemy około 5 min.
Garnek przykrywamy pokrywka i odstawiamy na 24 godziny.
Po upływie tego czasu kwiatki odcedzamy, do samego płynu dajemy cukier i gotujemy około 2-3 godzin aby płyn ściemniał, nabrał złotego koloru i zrobił się gęsty.
Następnie już miodek przelewamy do małych słoiczków i pasteryzujemy około 10 min.