Aby ogórki były kruche i twarde, należy je wcześniej moczyć przez godzinę w zimnej wodzie.
Sezon na ogórki, pora na przygotowanie przetworów z ogórków. W pierwszej kolejności ogórki kiszone.
SKŁADNIKI
- ogórki
- czosnek
- chrzan
- koper
- woda
- sól niejodowana, do przetworów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nie ma określonej zależności pomiędzy ilością ogórków, a objętością słoika dlatego pokażę jak przygotować 1 słoik.
Do słoika o objętości 1 l dodajemy 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz pokrojony koper, najlepiej zastosować gniazda nasienne oraz łodygi.
Do tak przygotowanego słoika nakładamy wcześniej umyte ogórki tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni. Na górę słoika dodajemy łyżkę soli, a całość zalewamy przegotowaną wodą.
Ja zastosowałam słoiki 1 litrowe ale można również użyć innych pamiętając o zachowaniu proporcji.
Ukiszone ogórki będą gotowe mniej więcej po 3 tygodniach.