Pamiętaj jak byłam jeszcze mała mama robił na zimę słoiczki z pigwą. Zasypywała ją cukrem (dużą ilością), stawiała w cieple do momentu aż puści sok i pokryje całą pigwę. Następnie wkładała do lodówki były wykorzystywane przez okres całej zimy.
Pigwa pospolita to owoc o dużej zawartości przede wszystkim witaminy C. Doskonale podnosi odporność. Zawiera duże ilości pektyn, idealna do przetworów, ma właściwości żelujące.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- pigwa – 1 kg
- cukier – 1 kg
Sposób przygotowania
Bardzo prosty przepis ale i jaki wartościowy dla naszego zdrowia.
Pigwę dokładnie wypłukać, przekroić i wyjąć gniazda nasienne. Następnie pigwę pokroić w plasterki, półplasterki, kosteczkę (wedle uznania).
Pigwę przekładać do słoika i na przemian układać warstwę pigwy, warstwę cukru. Słoiki zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu kiedy wierzchnia warstwa owoców pokryta zostanie syropem. Od czasu do czasu można wstrząsnąć słoikiem
Wówczas słoiki szczelnie dokręcamy i wstawiamy do lodówki i tam trzymamy aż do wiosny, ale na pewno szybciej zniknie.
Można słoiki za pasteryzować, ale nie ma takiej konieczności, ponieważ dość duża ilość konserwuję pigwę na dość długo.