Pigwa w syropie

Pigwa w syropie

Pamiętaj jak byłam jeszcze mała mama robił na zimę słoiczki z pigwą. Zasypywała ją cukrem (dużą ilością), stawiała w cieple do momentu aż puści sok i pokryje całą pigwę. Następnie wkładała do lodówki były wykorzystywane przez okres całej zimy.

Pigwa pospolita to owoc o dużej zawartości przede wszystkim witaminy C. Doskonale podnosi odporność. Zawiera duże ilości pektyn, idealna do przetworów, ma właściwości żelujące.

Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • pigwa – 1 kg
  • cukier – 1 kg

Sposób przygotowania

Bardzo prosty przepis ale i jaki wartościowy dla naszego zdrowia.
Pigwę dokładnie wypłukać, przekroić i wyjąć gniazda nasienne. Następnie pigwę pokroić w plasterki, półplasterki, kosteczkę (wedle uznania).
Pigwę przekładać do słoika i na przemian układać warstwę pigwy, warstwę cukru. Słoiki zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu kiedy wierzchnia warstwa owoców pokryta zostanie syropem. Od czasu do czasu można wstrząsnąć słoikiem
Wówczas słoiki szczelnie dokręcamy i wstawiamy do lodówki i tam trzymamy aż do wiosny, ale na pewno szybciej zniknie.
Można słoiki za pasteryzować, ale nie ma takiej konieczności, ponieważ dość duża ilość konserwuję pigwę na dość długo.

Pigwa we własnym soku

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *