Pikle warzywne

Pikle warzywne

Kilka smaków lata zamkniętych w jednym słoiczku czyli inaczej warzywa marynowane. Taką kompozycje można stworzyć ze swoich ulubionych warzyw: papryki, ogórków, marchewki, cukinii, papryki chili.

Składniki

  • papryka peperoni
  • cebula
  • młoda cukinia
  • ogórki
  • papryka żółta
  • koper
  • czosnek

    Zalewa

  • woda – 1 litr
  • ocet 10% – 3/4 szklanki
  • cukier puder – 6 łyżeczek
  • sól – 3 łyżeczki
  • ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania

Proporcji warzyw nie podaję, ponieważ dobieramy warzywa według uznania.

Wszystkie warzywa ze skórką dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części. Cebulę, czosnek obrać i do każdego słoika dodać 1 ząbek czosnku i ćwiartkę małej cebuli, dodać kwiatostan kopru tak jak przy kiszeniu ogórków.

Z podanych składników ugotować zalewę, zalać nią warzywa i pasteryzować ok. 10-15 min. Czas pasteryzacji zależy od wielkości warzyw.

Pikle z warzywami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *