Kilka smaków lata zamkniętych w jednym słoiczku czyli inaczej warzywa marynowane. Taką kompozycje można stworzyć ze swoich ulubionych warzyw: papryki, ogórków, marchewki, cukinii, papryki chili.
Składniki
- papryka peperoni
- cebula
- młoda cukinia
- ogórki
- papryka żółta
- koper
- czosnek
Zalewa
- woda – 1 litr
- ocet 10% – 3/4 szklanki
- cukier puder – 6 łyżeczek
- sól – 3 łyżeczki
- ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania
Proporcji warzyw nie podaję, ponieważ dobieramy warzywa według uznania.
Wszystkie warzywa ze skórką dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części. Cebulę, czosnek obrać i do każdego słoika dodać 1 ząbek czosnku i ćwiartkę małej cebuli, dodać kwiatostan kopru tak jak przy kiszeniu ogórków.
Z podanych składników ugotować zalewę, zalać nią warzywa i pasteryzować ok. 10-15 min. Czas pasteryzacji zależy od wielkości warzyw.