Sałatka z cukini papryki ogórków

salatkazcukini1

salatkazcukini Sałatka z cukinii, ogórków, papryki, cebuli i pomidorów to odpowiednio dobrane składniki, które można przechowywać w słoiku całą zimę. Sałatka doskonale nadaje się na surówkę i nie tylko.

Sałatka warzywna nadaje się doskonale na przetwory. Sałatka jest smaczna, nie jest pikantna, smaki doskonale się komponują. Doskonała na zimowe dni jako dodatek do mięs i innych smakołyków.

    Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki –
  • cukinia (różne kolory) – 2 kg
  • ogórki – 0,5 kg
  • cebula – 0,5 kg
  • pomidory – 0,5 kg
  • marchewka – 0,5 kg
  • czerwona papryka – 2 sztuki
  • sól – do smaku

    Zalewa

  •  ocet – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • liść laurowy – 8 listków
  •  ziele angielskie – 8 ziarenek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników ugotować zalewę około 10- 20 min.

Cukinie i ogórki zetrzeć w plasterki na szatkownicy lub na tarce posolić i odstawić na 2 godz.

Cebulę również pokroić w piórka, posolić i odstawić na 2 godz. Pozostawić w osobnych miskach.

Pozostałe składniki: marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w plasterki, pomidory, paprykę pokroić w piórka, plasterki .

Po dwóch godzinach wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać zalewę i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować około 10 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *