Sałatka z cukinii, ogórków, papryki, cebuli i pomidorów to odpowiednio dobrane składniki, które można przechowywać w słoiku całą zimę. Sałatka doskonale nadaje się na surówkę i nie tylko.
Sałatka warzywna nadaje się doskonale na przetwory. Sałatka jest smaczna, nie jest pikantna, smaki doskonale się komponują. Doskonała na zimowe dni jako dodatek do mięs i innych smakołyków.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki –
- cukinia (różne kolory) – 2 kg
- ogórki – 0,5 kg
- cebula – 0,5 kg
- pomidory – 0,5 kg
- marchewka – 0,5 kg
- czerwona papryka – 2 sztuki
- sól – do smaku
Zalewa
- ocet – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- liść laurowy – 8 listków
- ziele angielskie – 8 ziarenek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników ugotować zalewę około 10- 20 min.
Cukinie i ogórki zetrzeć w plasterki na szatkownicy lub na tarce posolić i odstawić na 2 godz.
Cebulę również pokroić w piórka, posolić i odstawić na 2 godz. Pozostawić w osobnych miskach.
Pozostałe składniki: marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w plasterki, pomidory, paprykę pokroić w piórka, plasterki .
Po dwóch godzinach wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać zalewę i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować około 10 min.