Sos do spaghetti doskonały aromatyczny sos. Składniki można skomponować swoje ulubione, ja podaje wersję z kukurydzą i pieczarkami, jednak te składniki można pominąć, lub zastąpić innymi. Doskonały na zimę nie tylko do makaronów.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
- cukinia – 2 kg
- papryka świeża – 2 kg
- cebula – kg
- marchewka – 1 kg
- pietruszka – 1/2 kg
- seler naciowy – 1 duży
- kukurydza – 1 puszka
- pieczarki – 1 kg
- przecier pomidorowy – 1 litr
- czosnek – kilka ząbków
- bazylia – do smaku
- pieprz, sól, vegeta – do smaku
- olej – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- troszkę wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokroić w kostkę dodać marchewkę, pietruszkę starte na tarce, dodać olej i wszystko razem dusić, aż warzywa delikatnie zmiękną. Do tego dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: cukinię obraną z łupki, paprykę, selera naciowego i pieczarki pokrojone w plasterki, kukurydze z puszki.
Całość dusić aż wszystko zmięknie. Trzeba pilnować i często mieszać ponieważ sos lubi się przypalać.
Na koniec całość doprawić solą, pieprzem, bazylią, dodać cukier i przecier pomidorowy, gotować jeszcze kilkanaście minut.
Następnie przełożyć sos do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 15-20 min.