Bardzo ekspresowa surówka do obiadu, powstała ze składników które były w lodówce ponieważ została mi połówka kapusty pekińskiej z poprzedniego dnia. Sałatka mało składnikowa ale bardzo smaczna.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- kapusta pekińska – 1/2 główki
- ogórek świeży – 2 sztuki
- cebula czerwona – 1 mała
- koperek – 1 pęczek
- sól, pieprz – do smaku
- majonez, śmietana lub jogurt naturalny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę pekińską drobno posiekać, posypać ją większą szczyptą soli, dokładnie wymieszać i odstawić aby puściła sok i zmiękła.
Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Delikatnie posolić aby zmiękły, odstawić na kilka minut.
Kapustę pekińską, ogórki odcisnąć z nadmiaru wody.
Przełożyć je do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany koperek.
Doprawić całość solą i pieprzem (uwaga na sól, ponieważ kapusta i ogórek był solony wcześniej).
Na koniec do sałatki dodać jogurt, śmietanę lub majonez do smaku.