Kapusta pekińska ze świeżym ogórkiem

Kapusta pekińska z świeżym ogórkiem

Bardzo ekspresowa surówka do obiadu, powstała ze składników które były w lodówce ponieważ została mi połówka kapusty pekińskiej z poprzedniego dnia. Sałatka mało składnikowa ale bardzo smaczna.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta pekińska – 1/2 główki
  • ogórek świeży – 2 sztuki
  • cebula czerwona – 1 mała
  • koperek – 1 pęczek
  • sól, pieprz – do smaku
  • majonez, śmietana lub jogurt naturalny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę pekińską drobno posiekać, posypać ją większą szczyptą soli, dokładnie wymieszać i odstawić aby puściła sok i zmiękła.

Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Delikatnie posolić aby zmiękły, odstawić na kilka minut.

Kapustę pekińską, ogórki odcisnąć z nadmiaru wody.

Przełożyć je do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany koperek.

Doprawić całość solą i pieprzem (uwaga na sól, ponieważ kapusta i ogórek był solony wcześniej).

Na koniec do sałatki dodać jogurt, śmietanę lub majonez do smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *