Sałata jarzynowa

Sałata ta to tradycyjna sałata warzywna na polskich stołach. Jest starodawna ale jakże niezawodna i niezastąpiona na świątecznych stołach i innych okolicznościach.

    Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • marchewka – 1 kg
  • pietruszka korzeń – 1 kg
  • ziemniaki – 1 kg
  • seler – 1 sztuka (mały)
  • cebula – 1 sztuka (mała)
  • groszek – 1 puszka
  • kukurydza – 1 puszka
  • natka pietruszki – garść
  • jajka – 6 sztuk
  • jabłka – 2 sztuki
  • ogórki kiszone – 8- 10 sztuk
  • sól – do smaku
  • pieprz mielony – do smaku

    Majonez

  • śmietana 12-18 % – 330 ml
  • musztarda – 2 łyżki
  • majonez gotowy – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki umyć i razem ugotować w jednym garnku z odrobinka soli, aż będą miękkie, trzeba starać się aby jarzynki nie były twarde lub rozgotowane. Jarzyny wystudzić i obrać z łupki, następnie pokroić w drobną kosteczkę.

Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę i dołożyć do jarzyn

Kukurydzę, groszek odsączyć na sitku, dołożyć do jarzyn.

Ogórki pokroić w kosteczkę i odcisnąć nadmiar wody i również połączyć z jarzynami.

Jabłka, cebulę pokroić w kostkę, natkę pietruszki drobniutko posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami.

Wszystko razem pomieszać, doprawić solą i pieprzem dodać majonez.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *