Sałata ta to tradycyjna sałata warzywna na polskich stołach. Jest starodawna ale jakże niezawodna i niezastąpiona na świątecznych stołach i innych okolicznościach.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- marchewka – 1 kg
- pietruszka korzeń – 1 kg
- ziemniaki – 1 kg
- seler – 1 sztuka (mały)
- cebula – 1 sztuka (mała)
- groszek – 1 puszka
- kukurydza – 1 puszka
- natka pietruszki – garść
- jajka – 6 sztuk
- jabłka – 2 sztuki
- ogórki kiszone – 8- 10 sztuk
- sól – do smaku
- pieprz mielony – do smaku
Majonez
- śmietana 12-18 % – 330 ml
- musztarda – 2 łyżki
- majonez gotowy – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki umyć i razem ugotować w jednym garnku z odrobinka soli, aż będą miękkie, trzeba starać się aby jarzynki nie były twarde lub rozgotowane. Jarzyny wystudzić i obrać z łupki, następnie pokroić w drobną kosteczkę.
Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę i dołożyć do jarzyn
Kukurydzę, groszek odsączyć na sitku, dołożyć do jarzyn.
Ogórki pokroić w kosteczkę i odcisnąć nadmiar wody i również połączyć z jarzynami.
Jabłka, cebulę pokroić w kostkę, natkę pietruszki drobniutko posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami.
Wszystko razem pomieszać, doprawić solą i pieprzem dodać majonez.