Kolejne zestawienie pora z popularnymi składnikami, kukurydzą, ogórkiem, jajkiem z dodatkiem kurczaka. Bardzo delikatna sałata, dobra na różne okoliczności.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- por – 1 sztuka
- ogórki kiszone – 5 sztuk
- filety z kurczaka – 1/2 kg
- kukurydza – 1 puszka
- groszek – 1 puszka
- jajka – 4 sztuki
- cebula – 1 sztuka (mała)
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna – do smaku
- olej do smażenia
Majonez
- śmietana 18 % lub jogurt grecki –
- majonez gotowy
- musztarda
- natka pietruszki lub szczypiorek
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo. Zetrzeć na tarce, na grubych oczkach jak ostygną.
Filet z kurczaka dokładnie wypłukać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu aż będzie miękki. Doprawić przyprawą uniwersalną, vegetą do smaku.
Pora obrać z wierzchnich liści, dokładnie go wypłukać i pokroić go na ćwiartki, cienkie paseczki ćwiartki, przełożyć go do garnka i zalać wrzątkiem, przykryć przykrywką i odczekać ok. 3-5 min. (w zależności jak grubo jest pokrojony por). Następnie pora odcedzić aby się nie przegotował, trzeba go tylko delikatnie sparzyć.
Kukurydzę, groszek odsączyć, cebule pokroić w drobniutka kosteczkę.
Ogórki zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i odcisnąć.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku, dodać majonez (z podanych składników) i dokładnie wymieszać.