Sałata z kalafiorem

Kalafior jest warzywem bogatym w sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cunk, fosfor, chlor, witaminy: K, C, witaminy z grupy B.

salatkazkalafiorem

Sałatka z kalafiora może być jako sałatka lub dodatek do obiadu, mięs. Szybka i smaczna przekąska.

Czas przygotowania – 25 min.

SKŁADNIKI

  • kalafior – 1 sztuka mała
  • pomidory – 2 sztuki
  • jajka – 4 sztuki
  • cebula – 1 mała cebulka
  • koper – pól pęczka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Majonez

  • śmietana 18% – 2-3 łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1 mały ząbek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kalafiora podzielić na różyczki, które dokładnie wypłukać.

Ugotować kalafiora tak aby był miękki ale nie rozgotowany. Wyciągnąć z wody na durszlak i przestudzić.

Pomidora sparzyć, można obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę.

Jajka ugotować na twardo i też wystudzić, pokroić w grubszą kostkę.

Cebule i koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki razem połączyć, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodać majonez i odstawić na min. pół godziny aby smaki się połączyły.

Majonez

Śmietanę połączyć z musztardom, drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z sałatką.

salatkazkalafiorem1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *