Kalafior jest warzywem bogatym w sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cunk, fosfor, chlor, witaminy: K, C, witaminy z grupy B.
Sałatka z kalafiora może być jako sałatka lub dodatek do obiadu, mięs. Szybka i smaczna przekąska.
Czas przygotowania – 25 min.
SKŁADNIKI
- kalafior – 1 sztuka mała
- pomidory – 2 sztuki
- jajka – 4 sztuki
- cebula – 1 mała cebulka
- koper – pól pęczka
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Majonez
- śmietana 18% – 2-3 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 mały ząbek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kalafiora podzielić na różyczki, które dokładnie wypłukać.
Ugotować kalafiora tak aby był miękki ale nie rozgotowany. Wyciągnąć z wody na durszlak i przestudzić.
Pomidora sparzyć, można obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę.
Jajka ugotować na twardo i też wystudzić, pokroić w grubszą kostkę.
Cebule i koperek drobno posiekać.
Wszystkie składniki razem połączyć, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać majonez i odstawić na min. pół godziny aby smaki się połączyły.
Majonez
Śmietanę połączyć z musztardom, drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z sałatką.