Sałatka z zupkami chińskimi a dokładniej z makaronem i dodatkami. Delikatnie pikantna z fasolą, papryką i szynką, chociaż można skomponować sałatkę z własnymi ulubionymi dodatkami. Ja zawsze takie sałatki przygotowywałam z kapustą pekińską jednak tym razem inny pomysł.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- zupki chińskie ostre, pikantne – 4 sztuki
- szynka konserwowa – 300 g
- papryka czerwona – 1 sztuka
- fasola czerwona – 1 puszka
- kukurydza – 1 puszka
- cebula czerwona – 1 sztuka (mała)
- sól, pieprz do smaku –
- majonez – mały słoiczek (kilka łyżek)
- śmietana 18 % – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Makaron z zupek pokruszyć do miski, dodać ostre przyprawy (bez woreczka z tłuszczem) i zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na kilka min., aż makaron zmięknie, od czasu do czasu pomieszać.
Paprykę wypłukać, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę, nasolić szczyptą soli i odstawić na kilka min. Jak puści sok odcisnąć ją w dłoniach lub na sicie z nadmiaru soku i przełożyć do miski.
Cebulę, szynkę pokroić w kostkę.
Kukurydzę, fasolę odsączyć.
Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać makaron, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i na koniec dodać majonez połączony ze śmietaną.