Sałata z zupek chińskich

Sałata z zupek chińskichSałatka z zupkami chińskimi a dokładniej z makaronem i dodatkami. Delikatnie pikantna z fasolą, papryką i szynką, chociaż można skomponować sałatkę z własnymi ulubionymi dodatkami. Ja zawsze takie sałatki przygotowywałam z kapustą pekińską jednak tym razem inny pomysł.

    Czas przygotowania – 20 min.

Składniki

  • zupki chińskie ostre, pikantne – 4 sztuki
  • szynka konserwowa – 300 g
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • fasola czerwona – 1 puszka
  • kukurydza – 1 puszka
  • cebula czerwona – 1 sztuka (mała)
  • sól, pieprz do smaku –
  • majonez – mały słoiczek (kilka łyżek)
  • śmietana 18 % – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Makaron z zupek pokruszyć do miski, dodać ostre przyprawy (bez woreczka z tłuszczem) i zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na kilka min., aż makaron zmięknie, od czasu do czasu pomieszać.

Paprykę wypłukać, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę, nasolić szczyptą soli i odstawić na kilka min. Jak puści sok odcisnąć ją w dłoniach lub na sicie z nadmiaru soku i przełożyć do miski.

Cebulę, szynkę pokroić w kostkę.

Kukurydzę, fasolę odsączyć.

Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać makaron, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i na koniec dodać majonez połączony ze śmietaną.

Sałata z zupek chińskich

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *