Przygotować sałatkę z zupek chińskich można na wiele sposobów, jednak ja podaje według mnie chyba najprostszą wersję i najszybszą. Doskonale nadaje się na przekąskę dla niespodziewanych gości.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- zupki chińskie (do wyboru) – 3 sztuki
- kapusta pekińska – 1 sztuka
- kukurydza – 1 puszka
- wędlina – 400 g
- sól, pieprz do smaku
Majonez
- kwaśna śmietana (18%) – ok. 200-300 g
- majonez gotowy – 2 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę pekińską dokładnie oczyścić, zdjąć wierzchnie liście i drobniutko ją skroić, najlepiej w kostkę. Z zupek chińskich wyjąć wszystkie przyprawy (te w woreczkach, olej od razu wyrzucić bo się nie przyda) i tą solą posypać kapustę aby zmiękła (2 woreczki) odstawić na chwilkę.
Makaron z zupek pokruszyć do miski i zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i odstawić aż makaron zmięknie wcześniej dokładnie go pomieszać.
Wędlinę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć.
Kiedy kapusta będzie miękka odcisnąć ją z nadmiaru wody, dodać makaron, kukurydzę i wędlinę, wszystko dokładnie wymieszać doprawić pozostałą torebeczką soli z zupek, dodatkowo można dodać sól, pieprz do smaku.
Przed podaniem dodać majonez, przygotowany z składników podanych powyżej.