Sałata z zupek chińskich

Sałata z zupek chińskich

Przygotować sałatkę z zupek chińskich można na wiele sposobów, jednak ja podaje według mnie chyba najprostszą wersję i najszybszą. Doskonale nadaje się na przekąskę dla niespodziewanych gości.

    Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • zupki chińskie (do wyboru) – 3 sztuki
  • kapusta pekińska – 1 sztuka
  •  kukurydza – 1 puszka
  •  wędlina – 400 g
  • sól, pieprz do smaku

    Majonez

  • kwaśna śmietana (18%) – ok. 200-300 g
  • majonez gotowy – 2 łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę pekińską dokładnie oczyścić, zdjąć wierzchnie liście i drobniutko ją skroić, najlepiej w kostkę. Z zupek chińskich wyjąć wszystkie przyprawy (te w woreczkach, olej od razu wyrzucić bo się nie przyda) i tą solą posypać kapustę aby zmiękła  (2 woreczki) odstawić na chwilkę.

Makaron z zupek pokruszyć do miski i zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i odstawić aż makaron zmięknie wcześniej dokładnie go pomieszać.

Wędlinę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć.

Kiedy kapusta będzie miękka odcisnąć ją z nadmiaru wody, dodać makaron, kukurydzę i wędlinę, wszystko dokładnie wymieszać doprawić pozostałą torebeczką soli z zupek, dodatkowo można dodać sól, pieprz do smaku.

Przed podaniem dodać majonez, przygotowany z składników podanych powyżej.

Sałata z zupek chińskich

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *