Bardzo często przygotowuje tego typu sałatki, zmieniam jednak składniki. Nie jest to typowa sałatka grecka, brak w niej oliwek za którymi nie przepadam.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- sałata lodowa – 1 główka
- pomidory – 2 sztuki
- ogórek świeży – 1-2 sztuki
- papryka świeża – 1 sztuka
- cebula czerwona – 1 sztuka
- ser feta – 270 g
Sos
- czosnek – 2 ząbki
- jogurt grecki – 4-6 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać z jogurtem greckim.
Sałatę rozwarstwić, dokładnie wypłukać i osuszyć.
Wszystkie warzywa dokładnie wypłukać.
Pomidory pokroić w kostkę i przełożyć na sito aby obciekły z nadmiary soku.
Paprykę pokroić w kostkę, ogórki obrać i pokroić w plasterki dodać po szczypcie soli, wymieszać i odstawić na ok. 15 min aby warzywa pościły wodę i zmiękły.
Ser feta pokroić w kostkę lub dodać gotowe kosteczki. Cebulę pokroić w kostkę lub półplasterki (ja użyłam białej cebuli).
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać pomidory, odciśniętą paprykę i ogórki, cebulę, Wszystko razem wymieszać dodać ser feta, całość zalać sosem i delikatnie wymieszać.
Można doprawić pieprzem, z solą ostrożnie ponieważ ser feta jest słony.