Sałatka light! Najlepsza na majówkę, sałata z sezonowych nowalijek. Świeża, delikatna. Doskonała sama jako przekąska lub do obiadu.Sposobów na taką sałatkę jest wiele, jednak dla mnie najlepsza jest taka jak przepis poniżej.
Czas przygotowania -15 min.
SKŁADNIKI
- sałata masłowa – 1 główka
- rzodkiewka – pęczek
- szczypiorek – pęczek
- koperek – pęczek
- pomidor – 2 sztuki
- ogórek świeży – 2 sztuki
- jogurt naturalny
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sałatę dokładnie wypłukać pod bieżąca wodą, osuszyć na ściereczce. pokroić lub porwać na mniejsze części.
Ogórka obrać pokroić w plasterki, posolić szczyptą soli, aby zmiękł i puścił wodę. Po kilku minutach odcisnąć nadmiar soku.
Pomidora pokroić w kostkę, ćwiartki (wedle uznania), przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar soku.
Rzodkiewkę, szczypiorek pokroić. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt lub śmietanę do smaku