Sałatka wiosenna

salatawiosenna

Sałatka light! Najlepsza na majówkę, sałata z sezonowych nowalijek. Świeża, delikatna. Doskonała sama jako przekąska lub do obiadu.Sposobów na taką sałatkę jest wiele, jednak dla mnie najlepsza jest taka jak przepis poniżej.

Czas przygotowania -15 min.

SKŁADNIKI

  • sałata masłowa – 1 główka
  • rzodkiewka – pęczek
  • szczypiorek – pęczek
  • koperek – pęczek
  • pomidor – 2 sztuki
  • ogórek świeży – 2 sztuki
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sałatę dokładnie wypłukać pod bieżąca wodą, osuszyć na ściereczce. pokroić lub porwać na mniejsze części.

Ogórka obrać pokroić w plasterki, posolić szczyptą soli, aby zmiękł i puścił wodę. Po kilku minutach odcisnąć nadmiar soku.

Pomidora pokroić w kostkę, ćwiartki (wedle uznania), przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar soku.

Rzodkiewkę, szczypiorek pokroić. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt lub śmietanę do smaku

salatawiosenna1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *