Do tego przepisu możemy dodać jeszcze inne składniki, w zależności co, kto woli np. fasole czerwoną, cebulę. Jest to sałatka ze składników, które miałam w domu.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- wędlina drobiowa – 40 dag
- groszek zielony – 1 puszka
- kukurydza – 1 puszka
- makaron (ja dałam kółeczka, mogą być gwiazdki, ryż, dowolny kształt) – 50 dag
- jajka całe – 6 sztuk
- ogórki kiszone – 6 sztuk
- szczypiorek – pęczek
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Majonez
- śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny – 200 ml
- majonez gotowy – 2 łyżki
- musztarda- 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo. Makaron ugotować w osolonej według przepisu, odcedzić i wystudzić.
Kukurydze i groszek wysypać na durszlak, aby obciekły z wody.
Do miski przesypujemy gotowy makaron, jajka (jajka starłam na tarce, na grubych oczkach), wędlinę kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu, ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do makaronu (ogórki również staram na tarce i odcisnęłam sok).
Na koniec dodać pokrojony szczypiorek (zamiast szczypiorku można dodać cebulkę) i wszystko wymieszać doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez.