Lemoniada to od lat znany napój chłodzący, orzeźwiający o mocno cytrynowym smaku. Doskonale smakuje podana w wysokiej szklance ze słomką i plasterkiem cytryny lub limonki.[/box]
Lemoniada to zimny, orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Istnieje wiele przepisów na wykonanie lemoniady. Poniższy przepisy jest stworzony wedle upodobań mojej rodziny. Doskonały napój na upalne dni.
Czas przygotowania – 10 min.
SKŁADNIKI
Lemoniada cytrynowa
- woda – 1,5 litra
- cytryna – 2 sztuki
- cukier – 3 łyżki
- listki mięty
Lemoniada cytrusowa
- pomarańcza – 2 sztuki
- limonka – 1 sztuka
- cytryna – 1 sztuka
- cukier – 3 łyżki
- kostki lodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Lemoniada cytrynowa
1,5- 2 litry wody przegotować i wystudzić. Zwykłą wodę można również zastąpić wodą gazowaną.
Do dzbanka wlać wystudzoną wodę, dodać sok z 1 cytryny oraz cukier (cukru dodać do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać kolejną cytrynę pokrojoną w plasterki i listki mięty. Odstawić napój na pół godziny do godziny czasu.
W upalne dni podawać z kostkami lodu.
Lemoniada cytrusowa
1,5- 2 litry wody przegotować i wystudzić. Zwykłą wodę można również zastąpić wodą gazowaną.
Do dzbanka wlać wystudzoną wodę, dodać sok z 1 pomarańczy oraz cukier (cukru dodać do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać cytrynę, pomarańczę, limonkę pokrojoną w plasterki. Dodatkowo można wzbogacić smak dodając listki mięty. Odstawić napój na pół godziny do godziny czasu. Przed podaniem wyjąć z napoju plasterki cytryny aby lemoniada niezgorzkniała.
W upalne dni podawać z kostkami lodu.