Ile razy robię ten sok za każdym razem wychodzi inny smak, a jeszcze jak dodam różne owoce. Domowy, gęsty sok przecierowy gdzie bazą jest marchewka, pomarańcza i jabłko. Dodatkowo można dla wzbogacenia smaku dodać banana, kiwi, brzoskwinie i wiele innych ulubionych owoców.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- marchewka – 6-8 sztuk
- pomarańcze – 4 – 5 sztuk
- jabłka – 4- 6 sztuk
- woda – ok. 2 litry
- cukier do smaku
Sposób przygotowania
Marchewkę obrać pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą tak aby była zakryta wodą i ugotować do miękkości.
W połowie gotowania marchewki dodać do niej obrane jabłka, pomarańcze i całość gotować do miękkości.
Jeżeli chodzi o pomarańcze to robiłam sok na dwa sposoby, a mianowicie za pierwszym razem obrałam pomarańcza i dokładnie go wy filetowałam tak aby nie było białego albedo i takiego pomarańcza dodałam. Sok był pyszny.
Drugim razem dodałam pomarańcze całe obrane tylko z wierzchniej skórki. Ten sok niestety miał goryczkę, dlatego warto dodawać pomarańcze bez białej skórki-albedo.
Ugotowane owoce z marchewką przestudzić wraz z wodą, nie odlewać wody a następnie zmiksować na gładki mus.
W garnku zagotować ok. 2 litry wody dodać cukier do smaku i dodać mus. Całość zagotować i zdjąć zaraz z ognia. Nie powinien się długo gotować.