Korzeń marchwi bogaty jest w odżywcze cukry-węglowodany,białka, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jabłka zawierają witaminę C, B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen i minerały, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę, pektynę. Pomarańcze bogate w witaminę C- antyoksydant.
Domowy sok witamina, przygotowany z dowolnych owoców i marchwi. Doskonały w lecie, kiedy jest dostęp do świeżych owoców jak i w zimie dla podniesienia odporności. Domowy kubuś, bez konserwantów, barwników.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- jabłka – 1 kg
- marchew – 1 kg
- banany – 1 kg
- pomarańcze – 2 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marchewkę obrać i wypłukać.
Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, łupy pozostawić.
Pomarańcze obrać, wy filetować aby nie było białej skórki, ponieważ sok będzie gorzki.
Banany obrać.
Wszystkie owoce podzielić na mniejsze kawałki i zmiksować w sokowirówce.
Otrzymany sok można schłodzić ale i pic od razu po przygotowaniu.
Tego typu soki można przygotowywać z rożnych owoców i warzyw.