Nie każdy przepada za brukselką, a jednak to połączenie jest dobre i można kapustkę szybko polubić. Świetny dodatek do dań mięsnych.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- brukselka – 1/2 kg
- boczek wędzony – 200 g
- olej – 2 łyżki
- masło – 3 łyżki
- sól, cukier – do smaku
- świeżo mielony pieprz biały
Sposób przygotowania
Wodę zagotować z niewielką ilością soli i cukru.
Brukselkę obrać z wierzchnich liści i wrzucić brukselkę na 5 min. do wrzątku.
Wyjąć brukselkę na sito, przelać zimna wodą i odsączyć.
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać brukselkę, doprawić solą i pieprzem i smażyć ok. 15 min. Pod koniec smażenia dodać masło i wszystko razem wymieszać.
Można podawać na zimno lub na ciepło.