Brukselka z boczkiem

Brukselka z boczkiem

Nie każdy przepada za brukselką, a jednak to połączenie jest dobre i można  kapustkę szybko polubić.  Świetny dodatek do dań mięsnych.

    Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

  • brukselka – 1/2 kg
  • boczek wędzony – 200 g
  • olej – 2 łyżki
  • masło – 3 łyżki
  • sól, cukier – do smaku
  • świeżo mielony pieprz biały

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z niewielką ilością soli i cukru.

Brukselkę obrać z wierzchnich liści i wrzucić brukselkę na 5 min. do wrzątku.

Wyjąć brukselkę na sito, przelać zimna wodą i odsączyć.

W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać brukselkę, doprawić solą i pieprzem i smażyć ok. 15 min. Pod koniec smażenia dodać masło i wszystko razem wymieszać.

Można podawać na zimno lub na ciepło.

Brukselka z boczkiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *