Kapusta czerwona zasmażana

KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA

Kapusta tym razem czerwona w wersji na ciepło- zasmażana.

Czas przyg. 40minuty
Ocena: 0 punktów – bazując na 0 ocenach

SKŁADNIKI

  • kapusta czerwona – 1 mała główka
  • liście laurowe – kilka sztuk
  • ziele angielskie – kilka sztuk
  • mąka pszenna – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • kwasek cytrynowy/ocet do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę poszatkować drobno.

Zagotować w garnku wodę, dodać cukier do smaku, troszkę soli i kwasek cytrynowy lub ocet, niewielką ilość tak aby kapusta nie straciła koloru, liść i ziele angielskie.

Do gotującej się wody wrzucić poszatkowaną kapustę i gotować kilka minut, tak aby była miękka a zarazem lekko chrupiąca.

Kapustę odcedzić na durszlak, i zaraz przełożyć do garnka tak aby wszystka woda jeszcze nie odciekła.

w 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę, zrobić zasmażkę i przecedzić przez sitko, taka by nie miała grudek. Kapustę ponownie zagotować, doprawić solą, pieprzem i dodać przecedzoną zasmażkę, dokładnie wymieszać z kapustą, podsmażyć kilka minut aby mąka straciła smak surowizny.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *