Kapusta tym razem czerwona w wersji na ciepło- zasmażana.
Czas przyg. 40minuty
Ocena: 0 punktów – bazując na 0 ocenach
SKŁADNIKI
- kapusta czerwona – 1 mała główka
- liście laurowe – kilka sztuk
- ziele angielskie – kilka sztuk
- mąka pszenna – 2-3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- cukier do smaku
- kwasek cytrynowy/ocet do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę poszatkować drobno.
Zagotować w garnku wodę, dodać cukier do smaku, troszkę soli i kwasek cytrynowy lub ocet, niewielką ilość tak aby kapusta nie straciła koloru, liść i ziele angielskie.
Do gotującej się wody wrzucić poszatkowaną kapustę i gotować kilka minut, tak aby była miękka a zarazem lekko chrupiąca.
Kapustę odcedzić na durszlak, i zaraz przełożyć do garnka tak aby wszystka woda jeszcze nie odciekła.
w 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę, zrobić zasmażkę i przecedzić przez sitko, taka by nie miała grudek. Kapustę ponownie zagotować, doprawić solą, pieprzem i dodać przecedzoną zasmażkę, dokładnie wymieszać z kapustą, podsmażyć kilka minut aby mąka straciła smak surowizny.