Do mizerii można wykorzystać śmietanę 18%, jogurt naturalny lub jogurt naturalny typu greckiego.
Mizeria z ogórków z delikatna nuta czosnku. Idealna jako sałatka obiadowa. Świetnie pasuje do niej również świeży koperek.
Doskonała na upalne dni ponieważ jest orzeźwiająca, delikatna.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- świeże ogórki – 6 sztuk
- śmietana 12-18% lub jogurt naturalny – 2 łyżki
- sól, pieprz –
- przyprawa tzatziki – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ogórki obrać i dokładnie umyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać soli i pozostawić ogórki na 15-30 minut aż puszczą sok.
Po upływie tego czasu należy ogórki odsączyć i dodać do miseczki. Do ogórków dodać pieprz, przyprawę połączyć ze śmietaną lub jogurtem.
Zamiast gotowej przyprawy można użyć 1-2 ząbki czosnku.