Sałata zielona z fetą i oliwkami

Sałata zielona z fetą i oliwkami

Co zrobić z zieloną sałatą, której na działce pod dostatkiem? Próbuje, łącze z różnymi składnikami i nawet wychodzą ciekawe kompozycję.

Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • sałata zielona, kolorowa – 1 główka
  • ser feta – 270 g
  • oliwki (czarne lub zielone) – ok. 200 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • jogurt grecki – 4-5 łyżek
  • sól, pieprz do smaku
  • ocet – 2 łyżki

Sposób przygotowania

Sałatę dokładnie wypłukać, najlepiej każdy listek osobno, rozłożyć na ściereczce aby obciekły z nadmiaru wody.

Oliwki przełożyć na sito aby obciekły z zalewy, następnie pokroić w grubsze plasterki.

Fetę pokroić w kostkę.

Sałatę podzielić na mniejsze części, przełożyć do salaterki, dodać pokrojone oliwki i ser feta.

Całość wymieszać, doprawić solą (ostrożnie, ponieważ ser feta jest słony) i pieprzem, dodać ocet.

Ząbek czosnku (czosnku dodać wedle uznania) zmiażdżyć, dodać do jogurtu, wymieszać i polać sałatę, całość wymieszać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *