Co zrobić z zieloną sałatą, której na działce pod dostatkiem? Próbuje, łącze z różnymi składnikami i nawet wychodzą ciekawe kompozycję.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- sałata zielona, kolorowa – 1 główka
- ser feta – 270 g
- oliwki (czarne lub zielone) – ok. 200 g
- czosnek – 1 ząbek
- jogurt grecki – 4-5 łyżek
- sól, pieprz do smaku
- ocet – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Sałatę dokładnie wypłukać, najlepiej każdy listek osobno, rozłożyć na ściereczce aby obciekły z nadmiaru wody.
Oliwki przełożyć na sito aby obciekły z zalewy, następnie pokroić w grubsze plasterki.
Fetę pokroić w kostkę.
Sałatę podzielić na mniejsze części, przełożyć do salaterki, dodać pokrojone oliwki i ser feta.
Całość wymieszać, doprawić solą (ostrożnie, ponieważ ser feta jest słony) i pieprzem, dodać ocet.
Ząbek czosnku (czosnku dodać wedle uznania) zmiażdżyć, dodać do jogurtu, wymieszać i polać sałatę, całość wymieszać.