Dla mnie najlepsza sałata, surówka do obiadu z jajkiem i delikatnym sosem. Do tej sałaty można dodać wiele innych ulubionych składników, pomidory, ogórki.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- sałata masłowa – 1 główka
- jajka gotowane – 4-5 sztuk
- szczypiorek – 1-2 pęczki
- ocet – 2-3 łyżki
Sos
- jogurt naturalny lub śmietana 18 % – 1 szklanka
- cukier – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Kiedy będą zimne zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Sałatę masłową, lodową lub kolorową dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, rozłożyć na ściereczce aby obciekła z nadmiaru wody. Następnie pokroić lub porwać na mniejsze części.
Sałatę pokropić octem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki.
Na sałacie ułożyć tarte jajka, następnie pokrojony szczypiorek. Na całości rozlać sos wykonany z podanych składników (cukru dodać do smaku).
W ten sposób powstała sałata warstwowa, oczywiście wszystkie składniki można razem wymieszać.