Sałatę zieloną można przygotować na wiele różnych sposobów, dodatkowo jest dobrym dodatkiem do obiadu, sałat, dań a nawet jako sama dekoracja. Dodam, że jest to surówka bardzo prosta i szybka.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- sałata zielona – 1 główka
- ocet (ocet jabłkowy) – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku –
- cukier kryształ – ok. 2-3 łyżki
- jogurt naturalny lub śmietana
Sposób przygotowania
Sałatę dokładnie umyć, listek po listku i dobrze osuszyć.
Listki sałaty pokroić lub porwać na mniejsze części, skropić octem, dodać sól i pieprz do smaku.
Do jogurtu dodać cukier i dokładnie wymieszać, dodać do sałaty, wszystko razem wymieszać.
Można dodać koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek jak i wiele innych dodatków.