Kolejny przepis na surówkę do obiadku i nie tylko z selerem i bakaliami. Delikatna a zarazem średnio kaloryczna.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- świeży korzeń selera – 2 sztuki
- jabłka – 2 sztuki
- rodzynki – 1/ 2 szklanki
- orzechy włoskie – 1/2 szklanki
- słonecznik łuskany – 10 dag
- sok jednej z cytryny
- cukier kryształ do smaku
Dodatkowo
- olej rzepakowy, oliwa z oliwek – 2 łyżki
- śmietana 12%, 18% lub jogurt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rodzynki wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min.
Selera obrać z łupki, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ja miele przez maszynkę, na drobnej tarce), wyciskamy sok z cytryny i zalewamy nim selera, mieszamy, sok z cytryny zapobiega ciemnieniu selera.
Słonecznik prażymy na oliwie lub oleju, tak aby się delikatnie zrumienił, odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie odsączamy rodzynki na sitku, orzechy siekamy drobno.
Wszystkie składniki mieszamy razem, można dodać cukier do smaku jeżeli surówka jest zbyt kwaskowa.
Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt i wszystko razem mieszamy.
Surówkę najlepiej zrobić wcześniej, żeby postała około 1 godziny aby smaki się wmieszały.