Surówka biała

biała surówka z kapusty

Szybka surówka do obiadu, ale za to z mega dawka witaminy C.

Otóż w skład surówki wchodzi bardzo pospolita kapusta kiszona, jabłko i cebula. Trzy składniki.

U mnie rewelacja, bo jest uwielbiana przez moje dzieci. Często ją robię. Córka jak je kapustkę to nawet widelca nie trzeba tylko paluszkami z miseczki.

Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • kapusta kiszona – 1/2 kg
  • jabłko – 2 sztuki
  • cebula – 1 mała
  • cukier – 1 łyżeczka (do smaku)
  • sól, pieprz – do smaku
  • śmietana lub jogurt naturalny – do smaku

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną wypłukać, odcisnąć z nadmiaru wody. Jeżeli jest bardzo kwaśna to można ją wypłukać 2 razy.

Kapustę drobno posiekać, dodać starte na tarce na grubych oczkach jabłka, cebulkę.

Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem i na koniec dodać śmietanę lub jogurt.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *