Delikatna, krucha kalarepa z koperkiem i śmietaną, doskonała jako dodatek do obiadu.
Może nie każdy o tym wie, ale kalarepa jest bardzo zdrowym, cennym składnikiem odżywczym ze względu na zawartość: sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, jodu, karotenoidów, witamin: B1, B2, B6, C; kwasów: nikotynowego, pantotenowego, foliowego, szczawiowego
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- kalarepa – 6-8 sztuk
- koperek – pęczek
- śmietana 18% – ok. 1 szklanki
- sól, pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Kalarepa najlepiej aby była młoda, bez zdrewniałego spodu.
Kalarepę obrać, opłukać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny odstawić na 20 min. w chłodne miejsce.
Przed podaniem odcisnąć delikatnie kalarepkę, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać posiekany koperek i śmietanę.
Doskonała surówka do obiadu.