Surówka z marchewki i pomarańczy

surowka z marchewki i pomaranczy

Bardzo szybka ale przede wszystkim zdrowa surówka. Doskonała do dań mięsnych. Jest to też sposób na dzieci tzn. moje urwisy samej marchewki tartej nie lubią ale z pomarańczami jak najbardziej.

Warto często sięgać po warzywa i owoce a w szczególności po marchewkę ponieważ jest ona bogata karoteny (α i β karoten, prowitaminę A), witaminę B1, B2, B6, C, E,H,K,PP oraz cenne składniki  jak wapń, żelazo, miedź, fosfor.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • marchewka – 1 kg
  • pomarańcze – 2-3 sztuki
  • sok z cytryny lub pomarańczy
  • cukier do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja zmieliłam przez maszynkę do mięsa na jednej z przystawek).

Pomarańcza obrać z skórki i białego albedo, pozostawić sam miąższ pokrojony w kostkę, z białymi skórkami surówka będzie gorzka.

Oba składniki wymieszać i całość skropić sokiem z jednej cytryny lub pomarańczy (lepsza pomarańcza), dosłodzić do smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *