Bardzo szybka ale przede wszystkim zdrowa surówka. Doskonała do dań mięsnych. Jest to też sposób na dzieci tzn. moje urwisy samej marchewki tartej nie lubią ale z pomarańczami jak najbardziej.
Warto często sięgać po warzywa i owoce a w szczególności po marchewkę ponieważ jest ona bogata karoteny (α i β karoten, prowitaminę A), witaminę B1, B2, B6, C, E,H,K,PP oraz cenne składniki jak wapń, żelazo, miedź, fosfor.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- marchewka – 1 kg
- pomarańcze – 2-3 sztuki
- sok z cytryny lub pomarańczy
- cukier do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja zmieliłam przez maszynkę do mięsa na jednej z przystawek).
Pomarańcza obrać z skórki i białego albedo, pozostawić sam miąższ pokrojony w kostkę, z białymi skórkami surówka będzie gorzka.
Oba składniki wymieszać i całość skropić sokiem z jednej cytryny lub pomarańczy (lepsza pomarańcza), dosłodzić do smaku.