Już jakiś czas temu miałam przygotować churros, ponieważ ładnie wyglądają i byłam ciekawa jakie smakują. I muszę powiedzieć że pycha, pierwsza porcja rozeszła się błyskawicznie. Ciasto przygotowuje się tak samo jak ciasto do karpatki, troszkę w innych proporcjach i smażone jest w głębokim tłuszczu. Szczególnie do gustu przypadło dzieciakom.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- woda – 1 szklanka
- masło – 60 g
- cukier – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- szczypta soli –
- mąka pszenna – 1 duża szklanka (pełna z górką)
- jajka – 3 sztuki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
W garnku zagotować wodę, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i sól, razem wszystko zagotować do rozpuszczenia składników.
Do gotującej się masy dodać mąkę pszenną i za pomocą łyżki drewnianej energicznie rozmieszać mąkę tak aby powstała gęsta masa, w tym czasie skręcić delikatnie ogień, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie lśniące i zacznie delikatnie przywierać do dna.
Ciasto zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić.
Do zimnego ciasta wbić jajka i za pomocą miksera wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Do rękawa cukierniczego z odpowiednia końcówką przełożyć masę i wyciskać paski o dowolnej długości bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor.
Dobrze smakuje z czekoladą lub innym ulubionym sosem.