Churros – pączki meksykańskie

Churros

Już jakiś czas temu miałam przygotować churros, ponieważ ładnie wyglądają i byłam ciekawa jakie smakują. I muszę powiedzieć że pycha, pierwsza porcja rozeszła się błyskawicznie. Ciasto przygotowuje się tak samo jak ciasto do karpatki, troszkę w innych proporcjach i smażone jest w głębokim tłuszczu. Szczególnie do gustu przypadło dzieciakom.

Czas przygotowania –  20 min.

Składniki

  • woda – 1 szklanka
  • masło – 60 g
  • cukier – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • szczypta soli –
  • mąka pszenna – 1 duża szklanka (pełna z górką)
  • jajka – 3 sztuki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

W garnku zagotować wodę, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i sól, razem wszystko zagotować do rozpuszczenia składników.

Do gotującej się masy dodać mąkę pszenną i za pomocą łyżki drewnianej energicznie rozmieszać mąkę tak aby powstała gęsta masa, w tym czasie skręcić delikatnie ogień, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie lśniące i zacznie delikatnie przywierać do dna.

Ciasto zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić.

Do zimnego ciasta wbić jajka i za pomocą miksera wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę.

Do rękawa cukierniczego z odpowiednia końcówką przełożyć masę i wyciskać paski o dowolnej długości bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor.

Dobrze smakuje z czekoladą lub innym ulubionym sosem.

Churros

Ten wpis został opublikowany w kategorii Tłusty czwartek i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *