Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie czy wiedeńskie a nawet gniazdka. Spotkałam się się z takimi nazwami, jednak nazwa różna ale wykonanie to samo czyli ciasto parzone uformowane w ciekawy kształt i pieczone na głębokim tłuszczu/oleju. W smaku pycha i dodam, że zrobiłam z jednej porcji i niestety musiałam dorabiać.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • lukier lub cukier puder

WYKONANIE

W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Zmniejszyć ogień i do wrzątku wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Gotowe ciasto przestudzić.

Do ciasta wbić kolejno po jednym jajku i dokładnie ucierać. Tak otrzymane ciasto przełożyć do szprycy. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka/gniazdka ciasta o średnicy ok. 5-6 cm.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki papierem do góry, a po kilku sekundach papier odchodzi sam. Smażyć po 4 – 5 minut z każdej strony na złoty kolor a po upieczeniu osaczyć na ręczniku papierowym.

Pączki przed spożyciem udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

pączki wiedeńskie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Tłusty czwartek. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *