U mnie w domu ten przepis to już tradycyjnie na Tłusty Czwartek musi być. Rozczyn przygotowuje się nie na mleku lecz na piwie. Paczki są pulchniutkie, słodziutkie i szybko znikają.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
- piwo – 1,5 szklanki
- mąka tortowa – 1 kg
- żółtka – 7 sztuk
- jajka całe – 3 sztuki
- drożdże świeże – 100 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- cukier – 1 łyżka
- masło – 200 g
- spirytus – 2 łyżki
- nadzienie: dżem, marmolada, nutella
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować rozczyn
Piwo lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę ok 100 g. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do niewyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Trzy białka ubić na sztywno, dodać pozostałą część cukru, dalej ubijać następnie dodać żółtka i całość ubić (jak na biszkopt).
Jeżeli rozczyn wyrósł dodać do niego masę jajeczną, mąkę, spirytus, cukier waniliowy. Ciasto wyrobić ręką wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki (różne są mąki, więc jeżeli ciasto będzie wolne dosypać mąki). Na koniec dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto stanie się błyszczące i również łatwo zacznie odchodzić od ręki.
Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Kiedy ciasto urośnie przełożyć go na stolnicę, lekko rozwałkować na ok. 3-5 mm grubości.
Wykrawać krążki od szklanki i teraz dwie opcje: można na środek dać marmoladę lub ulubione nadzienie i zawinąć bułeczkę lub zawinąć bułeczkę bez nadzienia, odstawić do wyrośnięcia, jeżeli pączki urosną z nadzieniem lub bez, piec je na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Te bez nadzienia po upieczeniu jak ostygną za pomocą rękawa cukierniczego nadziać ulubionym nadzieniem.
Jak sprawdzić temperaturę tłuszczu czy jest rozgrzany nie mając termometru? Można wrzucić kawałek skórki chleba, mały kawałek ziemniaka jeżeli wypłyną od razu na wierzch, zaczną się przy nich robić bąbelki wówczas tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.
Co zrobić aby wyszła na pączku obwódka? Otóż paczki muszą być dobrze wyrośnięte, kiedy włoży się je do tłuszczu, należy je piec z jednej strony na złoty kolor i dopiero przekręcić na druga stronę.
Po upieczeniu paczki wystudzić i udekorować lukrem, polewą lub cukrem pudrem.
Z tego przepisu wychodzi ok. 46-50 pączków.