Pączki – ślimaczki z jabłkami

pączki z jabłkami przepis

Tym razem nietypowe paczki, bardziej ślimaczki bo zawijane z jabłkami i pachnącym cynamonem. Po upieczeniu miękkie ciasto, bardzo aromatyczne. Na wierzchu z pachnącą posypka cukru cynamonowego.

    Czas przygotowania – 50 min.

SKŁADNIKI

    Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna typ 405 – 500-600 g
  • drożdże świeże – 50 g
  • masło roztopione – 100 g
  • cukier kryształ – 1/2 kg
  • żółtka – 4 sztuki
  •  jaja całe – 1 sztuka
  • mleko – 1 szklanka
  •  spirytus – 2 łyżki, szczypta soli

    Farsz jabłkowy

  •  jabłka – 300 g
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • kasza manna – 2 łyżki

    Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy)

    Wierzch

  • posypka – cukier biały + cynamon

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początek należy przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać, ma być letnie, drożdże pokruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru i kilka łyżek mąki, całość dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie kiedy czekamy na rozczyn roztopić masło i przestudzić.

Dwa białka ubić na sztywno, dodać pozostałą ilość cukru i cały czas ubijać, następnie dodać żółtka i ubijać. Gotową masę jajeczną dodać do rozczynu, dodać mąkę, cukier waniliowy i całość zacząć wyrabiać ręcznie. Ciasto drożdżowe wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od ręki, jeżeli będzie lepiące wówczas dodać mąki ale nie za dużo bo ciasto nie może być za ciężkie i  całość wyrobić. Na koniec dodać roztopione, chłodne masło i całość wyrabiać tak ok. 15 min do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od reki i będzie błyszczące.

Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Tuż przed przełożeniem wyrośniętego ciasta na stolnice obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę, dodać do nich cukier, cynamon, kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszać (jabłka nie mogą za długo stać z cukrem ponieważ puszcza sok).

Kiedy ciasto urośnie przełożyć go na stolnicę, lekko rozwałkować na ok. 2-3 mm grubości. Na całości ciasta rozłożyć jabłka, poodciskać do ciasta i zwinąć jak na roladę ciasto drożdżowe wzdłuż dłuższego boku. Końce posmarować roztrzepanym białkiem i dokładnie skleić. Ruladę pokroić na paski ok. 2-3 cm i ułożyć na stolnicy oproszonej mąka, krążki przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Piec na rozgrzanym tłuszczu do momentu ze złocenia  z obu stron.

Po upieczeniu pączki przełożyć na ręczniki papierowe aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, na talerz, miseczkę wysypać cukier z cynamonem i wymieszać,  namoczyć jedną stronę pączka w posypce.

Wyszło 16 dużych pączków.

pączki jabłkami smażeniepączki z jabłkami Pączki- ślimaczki z jabłkami posypane cukrempączki - ślimaczki z jabłkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Tłusty czwartek i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *