Tort dla ortopedy

Tort dla lekarza ortopedy i personelu szpitala w podziękowaniu za udana operację. Wkradł się mały błąd, podczas transportu odkleiło się „ę” przy napisie.

tort dla ortopedy

SKŁADNIKI

Biszkopt orzechowy

    jaja – 10 sztuk
    orzechy mielone – 150 g
    cukier puder – 1/2 kg
    zimna woda – 8-9 łyżek
    mąka pszenna – 300 g
    proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Masa budyniowa

    mleko – 1 litr
    budynie waniliowe – 2 opakowania
    masło 82 % – 400 g
    mąka pszenna – 2 łyżki
    cukier kryształ – 1 szklanka
    cukier waniliowy – 1 opakowanie
    jajka – 2 sztuki
    alkohol do smaku

Dodatkowo

    dowolne elementy do dekoracji- domowa masa cukrowa
    brzoskwinie w puszce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt orzechowy (tortownica śred. 28 cm)

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać wodę, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy orzechowej, wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części (lub ubijać w dwóch osobnych miskach składniki) i przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.

Piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-40 min. Biszkopt jest gotowy w momencie kiedy odstaje od ścian tortownicy.

Biszkopty wytrącić z tortownicy i wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na pół każdy biszkopt w celu otrzymania równych czterech blatów.

Brzoskwinie z puszki odcedzić i pokroić w kosteczkę, umieścić na sitku aby ściekł nadmiar syropu.

Masa

Połowę mleka przelać do rondelka i zagotować, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem dla otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko się zagotuje wlać wolnym strumieniem otrzymany budyń i cały czas mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje (uwaga lubi się przypalać, mieszając budyń unikniemy pojawienia się grudek, jeżeli się jednak pojawią wówczas trzeba energicznie mieszać a grudki się rozpuszczą.

Budyń przelać na miskę, przykryć talerzem lub filią aluminiową aby nie zrobił się gruby kożuch i odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Wszystko dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać spirytus lub wódkę do smaku.

Tak przygotowaną masę podzielić na trzy części, i przełożyć nią blaty układając na niej odsączone brzoskwinie.

Dekoracja wykonana z domowej masy cukrowej.

tort dla ortopedy

tort dla ortopedy

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Okolicznościowe, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *