Torcik pianka z malinami, coś w sam raz dla dzieci ponieważ wykonany z owoców, galaretek i śmietany.
Do przygotowania takiego tortu można użyć śmietany 30% lub 18 %, ja użyłam 18% bo jakoś bardziej mi smakuje i jest lżejsza. Śmietana 30% jeżeli ją będziemy ubijać, ubije się na sztywno, natomiast śmietana 18 % delikatnie się rozbije ale nie będzie sztywna.
Nie podaje proporcji dla herbatników, ponieważ są różne wielkością, należy z nich ułożyć warstwy w tortownicy.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
- herbatniki okrągłe
- delicje ciastka
- śmietana 30% lub 18% – 800 g
- sok malinowy – 200 ml + 100 ml wody
- galaretka żółta – 2 sztuki
- galaretka czerwona – 4 sztuki
- cukier puder – do smaku
- maliny
- żelatyna – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Tortownica 28 cm.
Dno tortownicy wyłożyć okrągłymi herbatnikami, jako spód.
W 1 szklance wrzątku rozpuścić 1 galaretkę żółtą wraz z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny.
Czynność powtórzyć i rozpuścić drugą galaretkę również w szklance wody.
Galaretki odstawić do lekkiego stężenia.
400 ml śmietany ubić mikserem, nie ubije się na sztywno, następnie dodać cukier puder do smaku (ja dałam 3 łyżki) i dalej ubijać, na koniec dodać tężejącą galaretkę i razem wszystko ubić, odstawić do lekkiego stężenia.
Tężejąca piankę wylać na ułożone biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na piance również ułożyć warstwę biszkoptów.
Sok malinowy wraz z wodą przelać do garnka, zagotować i rozpuścić w nim dwie galaretki czerwone, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.
Ponownie ubić pozostałą śmietanę wraz z cukrem pudrem i rozpuszczona wcześniej galaretką.
Tężejąca piankę wylać na warstwę z soku malinowego. Na piance ułożyć delicje i zalać czerwoną galaretką z malinami.