Mojemu mężowi stuknęła 30! STO LAT!!!
I z tej okazji kolorowy tort bezowy- tort niespodzianka.
Tort taki można przygotować dodając do masy kakao i w środek ułożyć białe bezy, otrzymamy tort biało czarny.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
Ciasto kakaowe
- jajka – 6 sztuk
- cukier kryształ – 1 szklanka
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 2-3 łyżki
Masa
- jajka – 10 sztuk
- cukier – 2,5 szklanki
- kwasek cytrynowy – szczypta
- wódka – do smaku
Dodatki
- kokos
- bezy
Polewa
- margaryna – 130 g
- cukier puder – 5 łyżek
- kakao – 3 łyżki
- woda – 2 łyżki
- żelatyna – 1 łyżka
- kwaśna śmietana 18% – 5 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać, jeżeli cukier się rozpuści dodać żółtka, ciągle ubijając. Pod koniec dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie tortownice, wyłożone papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min, aż biszkopt odstanie od ścianek blaszki.
Masa
Przygotować miskę blaszaną, aluminiową, taka aby się nie stopiła.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubić.
Tak przygotowaną masę przełożyć na garnek z gotującą się wodą (wody nalać tak aby się nie wygotowała) i ubić masę na parze. Taką masę należy ubijać trzepaczką około 40 min. ciągle ubijając, wtedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji.
Masa będzie gotowa, kiedy czepaczka robi na masie niezanikające ślady.
Masę odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, i dodawać stopniowo masę, ciągle ubijać.Na dnie miski zostanie taka żółta lejąca woda, tego nie dodajemy bo nam się zważy masa.
Masę podzielić na trzy części. Jedna część wyłożyć na jednego biszkopta, na masie ułożyć bezy i przykryć drugą częścią masy, następnie masę przyłożyć kolejnym biszkoptem. Pozostałą masą obtoczyć tort i obsypać kokosem.
Polewa
W wodzie rozpuścić żelatynę. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakaem, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Polewę delikatnie wystudzić i do lekko ciepłej dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie roztrzepać. Polewę odstawić do zimna, lekko zsiadającą dekorować wierzch ciasta i ułożyć na niej bezy.