Delikatny, śmietankowy tort z wiśniami na urodziny mojego męża. Tort oczywiście niespodzianka, ledwo doczekał ponieważ dzieciaki nie wychodziły z lodówki.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny (2 blaty)
- jaja – 12 sztuk
- cukier – 2 szklanki
- mąka pszenna – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- budyń waniliowy – 2 łyżki
Krem śmietankowy
- śmietana 30% – 500 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 2 łyżki
- żelatyna – 3 łyżeczki
- śmietana fix – 1 opakowanie
- wiśnie w syropie – 1 większy słoik
- domowa wiśniówka lub spirytus
Wierzch, boki
- galaretka wiśniowa – 1 opakowanie
- wiśnie w syropie – mały słoik
- gotowy krem do tortów śmietankowy – 1 opakowanie
- czekolada mleczna – 100 g
- wiśnie kandyzowane – ok. 100 g
- mleko schłodzone – 200 ml
Sposób przygotowania
Kilka godzin przed przygotowywaniem tortu, wiśnie, które są do masy namoczyć w wiśniówce lub spirytusie a następnie po upływie czasu dokładnie odsączyć.
Z podanych składników na biszkopt przygotować dwie porcję do dwóch jednakowych tortownic lub razem wszystko ubić i później podzielić na dwie równe części (opcja pierwsza lepsza, ponieważ wyjdą jednakowe blaty biszkopta, dzielenie ciasta na pół może nie być tak dokładne).
Galaretkę przygotować z około 300 ml gorącej wody (według przepisu na opakowaniu). Do gorącej galaretki dodać odsączone wiśnie i odstawić do lekkiego stężenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ciągle ubijać do jego rozpuszczenia, kolejno dodać żółtka, mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia. Biszkopt dość długo i dokładnie ubijać ponieważ będzie pulchniejszy i bardziej wyrośnięty.
Gotowe ciasta przelać na dwie równe tortownicę i piec w temp. swojego piekarnika. Biszkopt jest gotowy jak się zrumieni a brzegi odchodzą od blaszki.
Ciasta przestudzić, następnie przeciąć na pól, powinno wyjść cztery równe krążki.
Masa
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić aż będzie sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać, dodać serek mascarpone i dalej ubić, dodać bita śmietanę fix i chwilkę ubijać, na koniec dodać żelatynę, wszystko dokładnie ubić.
Masę podzielić na dwie części plus 2 łyżki zostawić na wierzch i przełożyć nią trzy blaty, na masie układać odsączone wiśnie.
W jednym blacie wyciąć otwór i samą otrzymana ramkę ułożyć na wierzchu, w ten otwór delikatnie i ostrożnie wylać galaretkę z wiśniami. Tort odstawić do zimna aby galaretka stężała.
Następnie przygotować krem do tortów według przepisy na pakowaniu, przygotowaną masą obtoczyć tort i obsypać starta czekoladą, wierzch dowolnie udekorować i dodać kandyzowane wiśnie.