SKŁADNIKI
Biszkopt orzechowy
- jaja – 10 sztuk
- orzechy mielone – 150 g
- cukier puder – 1/2 kg
- zimna woda – 8-9 łyżek
- mąka pszenna – 300 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Masa budyniowa
- mleko – 1 litr
- budynie waniliowe – 2 opakowania
- masło 82 % – 400 g
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier kryształ – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 2 sztuki
- alkohol do smaku
Dodatkowo
- dowolne elementy do dekoracji- u mnie domowa masa cukrowa, barwniki
- brzoskwinie w puszce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt orzechowy (tortownica śred. 28 cm)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać wodę, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy orzechowej, wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części (lub ubijać w dwóch osobnych miskach składniki) i przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
Piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-40 min. Biszkopt jest gotowy w momencie kiedy odstaje od ścian tortownicy.
Biszkopty wytrącić z tortownicy i wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na pół każdy biszkopt w celu otrzymania równych czterech blatów.
Brzoskwinie z puszki odcedzić i pokroić w kosteczkę, umieścić na sitku aby ściekł nadmiar syropu.
Masa
Połowę mleka przelać do rondelka i zagotować, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem dla otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko się zagotuje wlać wolnym strumieniem otrzymany budyń i cały czas mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje (uwaga lubi się przypalać, mieszając budyń unikniemy pojawienia się grudek, jeżeli się jednak pojawią wówczas trzeba energicznie mieszać a grudki się rozpuszczą.
Budyń przelać na miskę, przykryć talerzem lub filią aluminiową aby nie zrobił się gruby kożuch i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Wszystko dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać spirytus lub wódkę do smaku.
Tak przygotowaną masę podzielić na cztery części, i przełożyć nią blaty układając na niej odsączone brzoskwinie. Czwartą część masy za pomocą rękawa cukierniczego zrobić dowolne wykończenie.