Tort z żelakami

tort z żelkami

Tort bardziej smerfowy niż z żelkami z racji swojego koloru. Przygotowany na 3 urodziny mojego synka. Bardzo łatwy do przygotowania.

Czas przygotowania – 2 godz.

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • jajka – 10 sztuk
  • cukier – 360 g
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • mąka pszenna tortowa – 240 g
  • mąka ziemniaczana – 200 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy

Masa

  • mleko – 1 litr
  • cukier – 2 łyżki
  • budyń waniliowy – 2 opakowania
  • żelatyna – 6 łyżeczek
  • serek mascarpone – 500 g
  • marmolada twarda – ok. 400 g

Masa zewnętrzna- wierzch, boki

  • cukier puder – 2 szklanki
  • masło – 250 g
  • mleko – 2,5 łyżki
  • niebieski barwnik spożywczy
  • aromat waniliowy – do smaku
  • żelki do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat waniliowy do smaku, całość wymieszać. Następnie dodać obie przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Ubite białka dodać do masy biszkoptowej, delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śred. 28 cm) i upiec w temp. swojego piekarnika.

Po upieczeniu biszkopty wyjąć z tortownicy i odstawić do przestygnięcia. Przekroić biszkopty na 3 równe blaty.

Masa

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń (uwaga aby się nie przypalił). Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i dodać do budyniu, dodać aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.

Kiedy budyń wystygnie dodać do niego serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Jeżeli budyń będzie rzadki wówczas odstawić go aby zgęstniał.

Jeden blat biszkoptowy przełożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Blat posmarować cienką warstwą marmolady twardej (można użyć swojego domowego powidła, dżemu lecz marmolada jest stabilniejsza i się nie rozjeżdża podczas krojenia). Na marmoladę ułożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić i przykryć posmarowanym marmoladą blatem. Górę blatu również posmarować marmoladą i wyłożyć pozostałą część masy, przykryć posmarowanym marmoladą blatem.

Poskładany tort odstawić do zimna aby stężał.

Masa zewnętrzna do wykończenia

Masło dokładnie utrzeć mikserem na puszystą masę i stopniowo dodawać cukier puder. Kolejno do utartej masy dodać mleko, aromat i ucierać całość mikserem. Z tej masy można odłożyć część do dekoracji, do pozostałej części dodać barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.

Tort wyjąć delikatnie z lodówki, zdjąć obręcz i cały tort obtoczyć kolorową masą bardzo cieniutko, następnie włożyć ponownie do lodówki aby masa stężała, następnie wyjąć i udekorować pozostałą masą i żelkami. Całość schłodzić.

tort z żelkami pyszny zdrowy kawałektort z żelkami tort z żelkami 3 latka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty, Tradycyjne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *