Tort bardziej smerfowy niż z żelkami z racji swojego koloru. Przygotowany na 3 urodziny mojego synka. Bardzo łatwy do przygotowania.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
Biszkopt
- jajka – 10 sztuk
- cukier – 360 g
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- mąka pszenna tortowa – 240 g
- mąka ziemniaczana – 200 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- aromat waniliowy
Masa
- mleko – 1 litr
- cukier – 2 łyżki
- budyń waniliowy – 2 opakowania
- żelatyna – 6 łyżeczek
- serek mascarpone – 500 g
- marmolada twarda – ok. 400 g
Masa zewnętrzna- wierzch, boki
- cukier puder – 2 szklanki
- masło – 250 g
- mleko – 2,5 łyżki
- niebieski barwnik spożywczy
- aromat waniliowy – do smaku
- żelki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat waniliowy do smaku, całość wymieszać. Następnie dodać obie przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Ubite białka dodać do masy biszkoptowej, delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śred. 28 cm) i upiec w temp. swojego piekarnika.
Po upieczeniu biszkopty wyjąć z tortownicy i odstawić do przestygnięcia. Przekroić biszkopty na 3 równe blaty.
Masa
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń (uwaga aby się nie przypalił). Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i dodać do budyniu, dodać aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.
Kiedy budyń wystygnie dodać do niego serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Jeżeli budyń będzie rzadki wówczas odstawić go aby zgęstniał.
Jeden blat biszkoptowy przełożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Blat posmarować cienką warstwą marmolady twardej (można użyć swojego domowego powidła, dżemu lecz marmolada jest stabilniejsza i się nie rozjeżdża podczas krojenia). Na marmoladę ułożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić i przykryć posmarowanym marmoladą blatem. Górę blatu również posmarować marmoladą i wyłożyć pozostałą część masy, przykryć posmarowanym marmoladą blatem.
Poskładany tort odstawić do zimna aby stężał.
Masa zewnętrzna do wykończenia
Masło dokładnie utrzeć mikserem na puszystą masę i stopniowo dodawać cukier puder. Kolejno do utartej masy dodać mleko, aromat i ucierać całość mikserem. Z tej masy można odłożyć część do dekoracji, do pozostałej części dodać barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
Tort wyjąć delikatnie z lodówki, zdjąć obręcz i cały tort obtoczyć kolorową masą bardzo cieniutko, następnie włożyć ponownie do lodówki aby masa stężała, następnie wyjąć i udekorować pozostałą masą i żelkami. Całość schłodzić.