Tort na trzydzieste urodziny.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- jajka – 4 sztuk
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
Biszkopt kakaowy
- jajka – 4 sztuki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- cukier – 6 łyżek
- proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
Biszkopt orzechowy
- białka – 5 sztuk
- mąka pszenna – 1 łyżka
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- orzechy mielone – 200 g
- cukier – 200 g
- miód sztuczny – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kokosowy
- białka – 5 sztuk
- cukier – 1 szklanka
- kokos – 200 g
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- sok z cytryny – 4 łyżki
Masa budyniowa
- mleko – 1,5 litra
- budyń waniliowy – 4 opakowania
- mąka pszenna – 3 łyżki
- cukier – 1/5 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- żółtka – 10 sztuk (pozostałe z ciasta)
- sok z cytryny – 4 łyżki
- spirytus – do smaku
- masło 82 % – 3 kostki
- brzoskwinie w puszce
- kakao – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić (trzepaczką lub mikserem) na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około 30-40 min. w temp.160-180 [°C].
Biszkopt jest gotowy, kiedy brzegi ciasta odchodzą od blaszki.
Biszkopt ciemny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek i kakao i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na blaszkę i piec około 30-40 min. w temp.160-180 [°C].
Biszkopt orzechowy
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blaszkę i piec około 30-40 min. w temp.160-180 [°C].
Ciasto kokosowe
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać, przelać na blaszkę i piec około 30-40 min. w temp.160-180 [°C].
Masa budyniowa
Połowę mleka przelać do rondelka i zagotować, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem dla otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko się zagotuje wlać wolnym strumieniem otrzymany budyń i cały czas mieszać do momentu, aż budyń zgęstnieje (uwaga! lubi się przypalać, mieszając budyń unikniemy pojawienia się grudek, jeżeli się jednak pojawią wówczas trzeba energicznie mieszać a grudki się rozpuszczą.
Budyń przelać na miskę, przykryć talerzem lub filią aluminiową aby nie zrobił się gruby kożuch i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Wszystko dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać spirytus lub wódkę do smaku.
Tak przygotowaną masę podzielić na trzy równe części (do jednej- środkowej dodać kakao i dokładnie wymieszać), i przełożyć nią blaty, w środek masa kakaowa, na masie białej układać odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przełożenie tortu:
Biszkopt kakaowy – biała masa z brzoskwiniami – ciasto kokosowe – masa kakaowa – biszkopt jasny – masa biała z brzoskwiniami -biszkopt orzechowy.